Utviklingen ligger i detaljene

Postet på: 23/12/2021
nfacademy-norway-football
nfacademy-norway-football

Utviklingen ligger i detaljene

NF Academy-coach David Fernandes, forteller om utviklingen som av og til ligger i å søke svarene utenfor komfortsonen. Samt hvor viktig det er å trene med nysgjerrighet og fokus på detaljer.

David Fernandes er en kraftfull trenerpakke, mange av spillerne i NF Academy-systemet har fått stifte gode bekjentskaper med. Hans entrè i våre rekker kom etter 6 år som trener for yngre lag i Sporting Lisboa. I kombinasjon med en hverdag som fysisk trener for barn og unge mellom 3 og 20 år. I 19 år var han selv spiller for det lokale laget fra hjembyen sin.

Selv om han liker å jobbe strukturert, tar han gjerne veier ut i uventende retninger på feltet. Variasjonen skal vekke spillernes evner til å selv stille spørsmålene og finne svar.

-Både som trener og person er jeg glad i struktur og balanse, men jeg kan også skape forvirring og kaos for å framprovosere at spillerne selv søker svarene på problemstillinger. Jeg tror sterkt på at vi lærer bedre, er mer fornøyd og bedre forberedt, når vi finner mening i det vi driver med. Det er kun mulig om vi er kritiske til det som skjer rundt oss. Når vi stiller spørsmål, og er nysgjerrige nok til å finne svarene på dem. Slik ønsker jeg at mine spillere skal tenke, starter David Fernandes.

LES OGSÅ: Delta på lagtrening i vinter

nfacademy-norway-football
Trener David Fernandes evaluerer spillerne
nfacademy-norway-football
Trener David Fernandes evaluerer spillerne

En fantastisk reise

Portugisiske trenere har sin fotball-ABC i genene, og det er ikke noe unntak med David Fernandes. Den røde tråden er tydelig, men å gjøre det uventende skaper av og til litt ekstra utvikling. For han som trener handler det hele tiden om å ta spillerne et steg videre. Ofte ved å forbedre svakheter, og å gjøre de sterke sidene enda tydeligere.

-Dette er sammensatt, for ingen individ er like fra naturens side. Jeg prøver hele tiden å fortelle spillerne at de kan bli bedre uansett hvor de befinner seg på ferdighetsskalaen. Ofte er den største utfordringen de selv, og løsningene er gjerne å finne utenfor komfortsonen. Derfor stiller jeg av og til spillerne på prøver, der de selv må finne svarene i det øvingsbildet vi tilsynelatende holder på med. Et eksempel kan være når vi jobber med organisering, men så flyter det ut i kaos. Når det er sagt; Jeg liker å lede spillerne fram mot de rette svarene, og temaene er ofte bygd opp etter de samme øvelsene. Dette handler om å provosere fram evne til å selv tenke løsninger, gjennom at ting kanskje blir framstilt upresist eller feilaktig fra min side. Det kan skje i samtaler foran hele gruppen eller i 1 til 1-samtaler med spillerne. I det store og hele bygger jeg opp spillerne gjennom positivitet og gode tilbakemeldinger, forteller NF Academy-treneren.

Nettopp lysten til å gå utenfor komfortsonen og teste noe nytt, var årsaken til at Fernandes ble en del av NF Academy sitt trenerteam i Norge.

-Først av alt har reisen med NF Academy så langt vært en fantastisk opplevelse. Det til tross for at veldig mye er helt annerledes av hvordan jeg til vanlig jobber i Portugal. Nå har jeg vært Norge rundt på forskjellige programmer, og inntrykkene er massive og limt fast i minnet for livet. Det gjelder alt fra mottakelsen vi har fått hvert enkelt sted, vennskap jeg har fått underveis, og ikke minst alle de fine tilbakemeldingene fra foreldre, fortsetter Fernandes.

Sjekk ut kommende arrangementer denne vinteren

nfacademy-norway-football
Trener David opplæring i NF Academy
nfacademy-norway-football
NF Academy coach David Fernandes

Detaljene skiller kulturene

Forskjellen på den portugisiske og norske fotballkulturen er stor, der mye handler om klimatiske forhold, og den rikdom vi nordmenn har lettere tilgang til enn portugisiske barn og unge. I sum gir dette trolig unge gutter og jenter i Portugal en annen tilnærming til spillet i det daglige. Mer lidenskap knyttet til arbeidet med detaljene.

-I Portugal ser vi denne lidenskapen til spillet i både storbyene og landsbyene, som i den lille byen jeg vokste opp i. I Norge vil andre aktiviteter være forstyrrende for fotballen, og det er nødvendigvis ikke et spørsmål om det er rett eller galt at det er slik. Det handler om kalde vintre, lave temperaturer og økonomi som gir nordmenn tilgang til andre fantastiske opplevelser. Derfor ser vi gjerne mindre lidenskap i de små detaljene vi jobber med, eller konkurranseinstinktet vi er utstyrt med fra naturens side. Det handler om motet til å ta risiko, skape nye og ambisiøse grunnlag å ta avgjørelser på, eller hvordan treningene ofte er lagt opp i Norge. Så skal vi ikke glemme det enorme fysiske potensiale og den generelt bedre teknikken norske spillere har sammenlignet med jevnaldrende portugisere. Ellers er det fantastisk å se hvor mange talentfulle jenter som spiller fotball her i Norge. Der er vi dessverre langt etter i utviklingen i Portugal, sier trener David Fernandes.

Mye av den portugisiske «skolen» handler om å jobbe med detaljene på individnivå i det defensive og offensive spillet. Så setter man dette sammen til en helhet kollektivt i kampsituasjon.

Det er en veldig enkel og kraftfull metodologi i å lære seg spillet, og det legger grunnlaget for at spillerne kan ta mange, raske og gode beslutninger i kampsituasjon. Vi tror spillet blir lettere å forstå da, lettere å føle seg en del av og ikke minst enklere å spille. Hovedfokuset ligger på kollektivet, selv om det baserer seg på de individuelle prestasjonene til alle spillerne på banen, sier Fernandes.

Mer enn kun fotball

De fleste fotballspillende jenter og gutter bærer på en drøm om å en dag bli profesjonell spiller i en av de største ligaene i Europa.

Veien dit er hard, lang og ikke alltid mulig å stille kompasset inn etter. Man må forsake mye, men det er flere perspektiv fotballen gir som speiler livets hverdag ellers. Med eller uten ball.

-Det er viktig å drømme, sette seg mål, og jobbe for å oppfylle dem. Noen vil lykkes med å bli proff, men uansett skal en huske det er flere felles parametere for personlig utvikling fotballen og livet ellers har. Hver dag er en mulighet for å forbedre seg og å bli bedre, selv om en kanskje ikke føler en har framgang der og da. Samtidig med at man jobber hardt for å nå sine mål, er det viktig å ha det så gøy som overhodet mulig. Det handler om å stifte nye vennskap, bli en del av et lag, føle seg verdsatt som en del av et fellesskap, score mål og få klemmer. I sum har man alltid en gevinst for å velge en sunn og aktiv livsstil. Der vann er det viktigste å drikke, og frukt og grønnsaker fundamentalt. Nok søvn er hemmeligheten for et lykkelig liv, avslutter NF Academy-trener David Fernandes.

LES OGSÅ: NF innendørstreninger om vinteren

nfacademy-norway-football
NF Academy treningsleirer med trener David Fernandes

KOMMENDE NF ARRANGEMENTER

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
15 - 25 Jul 2024 NF High Performance Portugal Rio Maior 2006 -2009
02 - 04 Aug 2024 NF International Trials Norge Finnmark 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Troms 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Drammen 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Bergen 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Nordland 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Kristiansand 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Namsos 2008-2015
16 - 18 Aug 2024 NF International Trials Norge Oslo 2008-2015
28 - 29 Sep 2024 NF Weekend Training Norge Vestfold 2009-2016

Sjekk den komplette Eventkalender her.

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON OM VÅRE TRENINGSPROGRAM


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* Disse feltene er obligatoriske.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke