Toppfotballen krever mer enn bare trening

Postet på: 29/10/2021
nfacademy-football-player
Hege Thons tvillingdøtre Sander og Emilie med NF Academy
Hege Thons tvillingdøtre Sander og Emilie med NF Academy

Toppfotballen krever mer enn bare trening

Tvilling-mamma Hege Pernille Thon debuterte i toppserien for kvinner for Asker som 16-åring i 1998. 23 år senere rykka hun opp med Teie fra 4. divisjon. En lang fotball-karriere krever mye mer enn kun trening.

39-åringen har aldri lagt skoa på hylla. Hun tok bare en liten «kunstpause», da tvillingene Sander og Emilie(12) var på vei. Både før og etter har konkurranseinstinktet drevet Hege Pernille Thon fremover på fotballbanen. Mye takket være en kropp som aldri har fått de tunge skadeavbrekkene.

Thon mener det er det beste rådet unge fotballspillere kan plukke opp i dag. Du må ta deg tid til «å kjede» deg, for å være maksimalt forberedt til trening og kamp. Ikke minst er det viktig for å forebygge skader.

I sum må en ofre mye for å nå toppen, og ikke minst holde seg der. Det kan være en bursdag eller fest, som ikke passer inn, fordi du må slappe av til trening dagen etter. Restitusjon er ikke bare viktig, men like avgjørende som kosthold og nok søvn for å holde kroppen hel, frisk og forberedt. Jeg har for eksempel brukt mange timer på hotellrom for å slappe til kamp. Det er kjedelig, men tross alt legger du alt i potten for å drive med det gøyeste du vet, innleder Hege Pernille Thon.

LES OGSÅ: Delta på lagtrening i vinter

nfacademy-football-player
nfacademy-football-player

Gode vaner tidlig

Hun fikk sine første spilleminutt i 1. divisjon 14 år gammel. Det var starten på en reise midtbanespilleren foreløpig skrev siste kapitel med (nok) et nesebrudd i siste seriekamp for Teie i årets sesong. Opprykksfesten er heldigvis først om noen uker, slik at «fantomet-looken» forhåpentligvis er borte til den tid.

Skader er en del av fotballen. Derfor er det viktig å gjøre de periodene kortest mulig. Spesielt for unge spillere.

-Toppfotball er sammensatt. Det vil bli skuffelser som gleder, og begge deler skal takles like bra. Samtidig er det viktig å vite hva man skal spise og drikke, og når i forhold til kamp og trening uka gjennom. Treningsdagbok er et viktig verktøy for at man hele tida kan gå tilbake å sjekke. Skader er det verste som kan skje for en 14-15-åring. Jeg tror 24/7-fokuset er enda hardere i dag enn når jeg spilte på topp. Nettopp for å forebygge skader og kunne yte maksimalt på trening, sier Thon videre.

Fotballmammaen var tidlig ute med å lære tvillingene sine gode vaner.

-De er flinke på søvn, og har ikke skjermtid på soverommet før de skal legge seg. De får skikkelig mat og nok timer søvn, og så har de forstått at oppvarming er viktig, smiler den tidligere toppspilleren.

Det rykker nok litt i hamstringen til mange når man tenker tilbake på det skuddet man dro av på fotballbanen uten å ha varmet opp først.

Sjekk ut kommende arrangementer denne vinteren

Hege Thon toppserien
Hege Thon toppserien

Liker konseptet

Selv er hun trener for barna sitt G12-lag i Teie, og nå er også Hege Pernille Thon tatt inn i trenerteamet rundt 2009-Bylaget for jenter til Vestfold fotballkrets. Både Sander og Emilie er tatt ut i hver sin tropp.

Det ligger mange timer med trening bak uttaket for de to unge talentfulle tvillingene, som begge hospiterer med eldre lag i det daglige. Kvalitet er nøkkelordet. Ved siden av at fotball skal være lystbetont og gøy selvsagt.

Hege Thon med Teie Idrettsforening sportsklubb
Hege Thon med Teie Idrettsforening sportsklubb
nfacademy-football-player_600x600
Hege Thon med Teie Idrettsforening sportsklubb

For to år siden kom fotball-mammaen over et treningskonsept, som Emilie og Sander siden har hatt stor glede og utbytte av å være en del av.

-Vi har prøvd mange forskjellige treningstilbud som ekstratiltak til det daglige, men fant ut allerede etter første trening at NF Academy sitt opplegg var suverent det beste i markedet. Dette er ikke Tine fotballskole, men en arena for dedikerte og motiverte unge spillere.

Så er jeg selv veldig for den tekniske og spillende tilnærmingen NF Academy har til treningene. Jeg syns vi alt for ofte i norsk fotball ellers, får for stort fokus på langpasninger og å springe etter. Dette opplegget gir unge spillere ekstra redskap i verktøykassa si, mener Hege Pernille Thon.

Gleder seg

Sander og Emilie har vært med på de fleste program på Østlandet de to siste årene.

-Det koster litt å delta, men du får så masse igjen gjennom et seriøst opplegg. Ungene gleder seg til å være med hver eneste gang, og jeg ser de utvikler seg over tid gjennom samlingene til NF Academy, sier Hege Pernille Thon.

Sander brukte en stille korona-periode til egentrening sammen med tvillingsøster Emilie. I tillegg til å trikse med ballen. Nå blir han med i NM i freestyle-fotball.

-Rekorden er 2 051, og da telte pappa for meg. Jeg sto vel i 20 minutter, og brukte begge føtter og litt hode. Etter det har jeg fått mer sansen for å legge inn triks som jorda rundt og annet. Triksinga har gjort meg bedre på finter blant annet, forteller Sander.

Det går i fotball hver dag, der krydderet ligger i programmene til NF Academy.

-Jeg gleder meg alltid til de samlingene, og jeg liker opplegget deres. Målet er å bli proff, og da må timene legges ned nå mens jeg er ung, sier Sander Thon.

Her i huset lytter man når mamma snakker. I alle fall når det dreier seg om fotball.

-Jeg har lyst til å bli like god, og gjerne bedre enn mamma var. Drømmen er å en dag bli proff i Wolfsburg, sier Emilie.

Gjennom intervjuet kommer det stadig klarere frem at vaskemaskin i heimen får kjørt seg kraftig. Her trenes det.

-Ukene går gjerne i høyt tempo med trening eller kamp hver dag, og så er det samlingene til NF Academy i tillegg. Jeg har vært på like mange som Sander, og jeg gleder meg stort hver eneste gang. Det er alltid gøy, og jeg lærer mye, avslutter Emilie Thon.

LES OGSÅ: Bli med på en av de mest vellykkede fotballmetodene i verden

nfacademy-football-player-600x600_03
Sander og tvillingsøster Emilie i NF Academy
Sander og tvillingsøster Emilie i NF Academy

KOMMENDE NF ARRANGEMENTER

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
15 - 25 Jul 2024 NF High Performance Portugal Rio Maior 2006 -2009
02 - 04 Aug 2024 NF International Trials Norge Finnmark 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Drammen 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Troms 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Nordland 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Bergen 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Namsos 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Kristiansand 2008-2015
16 - 18 Aug 2024 NF International Trials Norge Oslo 2008-2015
28 - 29 Sep 2024 NF Weekend Training Norge Vestfold 2009-2016

Sjekk den komplette Eventkalender her.

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON OM VÅRE TRENINGSPROGRAM


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* Disse feltene er obligatoriske.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke