Oppfordring til norske talenter: – Talentutvikling er et helårsprosjekt

Postet på: 26/02/2020
PRØVESPILL I SPORTING: 15 år gamle Bendik Foss Evensen imponerte under NF Academys vintertreninger. Det ga ham en unik mulighet til å trene med Sporting Academy.
PRØVESPILL I SPORTING: 15 år gamle Bendik Foss Evensen imponerte under NF Academys vintertreninger. Det ga ham en unik mulighet til å trene med Sporting Academy.

Oppfordring til norske talenter: – Talentutvikling er et helårsprosjekt

NF-Academys spillerutvikler Joao Plantier mener at unge fotballtalenter må gis muligheten til å feile for å bli bedre. Den muligheten vil han gi dem på NF Academys vintertreninger.

Mange unge fotballspillere har satt seg høye mål for 2020. Enkelte håper å spille seg til fast plass på klubblaget, sonelaget eller et aldersbestemt landslag.

Andre har satt seg utviklingsmål: De ønsker kanskje å utvikle drible-repertoaret eller pasningsspillet i det nye året.

For å nå utviklingsmålene man setter seg som ung fotballspiller må man gjøre flere ting riktig samtidig. Ifølge NF-Academys portugisiske spillerutvikler Joao Plantier er ett av suksesskriteriene at unge fotballspillere kommer seg ut av vinterdvalen og trener på et høyt nivå året rundt. Et annet suksesskriterium er at spillerne introduseres for treningsmetoder med dokumentert effekt.

Begge disse to tingene vil deltagerne på NF Winter Training nyte godt av denne vinterferien.

I nasjoner med godt talentutviklingsarbeid, er det ingenting som heter vinterpause. Talentutvikling er et helårsprosjekt» sier João Plantier.

UT AV VINTERDVALEN: NF Academys spillerutvikler mener at ambisiøse fotballtalenter ikke kan ta seg vinterfri. Joao Plantier (t.h)
UT AV VINTERDVALEN: NF Academys spillerutvikler mener at ambisiøse fotballtalenter ikke kan ta seg vinterfri. Joao Plantier (t.h)

– NF Winter training gir spillere muligheten til å forlenge treningssesongen, men vil også utvikle fotballforståelsen deres. De vil også få bedre kjennskap til hvordan de må trene for å utvikle seg videre.

Tilbudet er tilgjengelig for spillere mellom 9 og 16 på dissse stedene: www.nfacademy.no/nf-winter-training/

Viktig med matching

Plantier er fra en av fotballens stormakter – Portugal. I tillegg til å vinne EM i 2016, har Portugal de siste tiårene vært eksportør for noen av verdens beste spillere og trenere.

Plantier har jobbet sju år som talentutvikler i Sporting CP. Flere portugisiske toppspillere har steget i gradene med hans hjelp. De siste årene har han reist land og strand rundt i Norge og videreformidlet den hjemlige fotballfilosofien.

Han ser flere forbedringspunkter i fotball-Norge og mener det er et problem at alt for mange norske spillere ikke har en god nok treningshverdag.

– Spillerne med utviklingsmål må spille med spillere på samme nivå, eller høyere, for å bli bedre. Den muligheten får dessverre ikke alle unge norske talenter i Norge i dag. Hvorfor er dette viktig? Vel, for å bli bedre må man feile. Og man feiler sjelden hvis man bare spiller med folk som er dårligere enn seg. I NF Academy derimot tilrettelegger vi for nivådifferensiering, slik at alle får matchingen de trenger.

Treningene til NF Academy er også kjennetegnet av høy intensitet, samt fokus på innsats og prestasjon. Dette er heller ikke tilfeldig.

På et tidlig utviklingstadium i fotballspilleres karriere er det viktig at de forbedrer seg spillerteknisk, men det er også avgjørende at de lærer seg hvor viktig det er å prestere. Å vinne er noe man må lære seg. Man må trene på det, sier Plantier.

LES OGSÅ: JEG HÅPER Å KRONE SESONGEN MED ELITESERIESPILL

 

Den portugisiske modellen

Plantier beskriver ellers sin utviklingsfilosofi som individorientert og mener det er viktig at individuelle ferdigheter utvikles i spill. Å stå for seg selv å øve på en overtrekksfinte er vel og bra når man driver med egentrening, men på fellestreninger er det viktig at ferdighetene utvikles og testes ut i praksis.

Fokuset vårt er individuell utvikling i en kollektiv kontekst. Vi setter opp øvelser der spillerne tvinges til å ta mange avgjørelser på kort tid, slik at de utvikler spilleforståelsen sin i samspill med de andre spillerne. Vi gir deretter spillerne individuelle tilbakemeldinger. Min læremester er Carlos Queiroz (tidligere trener for blant andre Real Madrid).

PORTUGISISK VINNERMENTALITET: På treningsfeltet til Sporting ble ikke Foss Evensen bare utfordret av tekniske begavede spillere. Han ble også introdusert for portugisisk vinnermentalitet.
PORTUGISISK VINNERMENTALITET: På treningsfeltet til Sporting ble ikke Foss Evensen bare utfordret av tekniske begavede spillere. Han ble også introdusert for portugisisk vinnermentalitet.

Etter sesongslutt venter flere prøvespill, men alt til sin tid. Før det håper Odin å kunne få debuten sin som førstelagsspiller i Eliteserien.
15-år gamle Bendik Foss Evensen fra Ullern fotball deltok denne vinteren på en av NF Academys treninger i regi av Plantier. Han hadde utbytte av treningen og beskriver dem som nokså annerledes enn hva han var vant til.

Det var aldri pauser under treningene. Vi hadde ingen øvelser der vi sto stille. Alle øvelsene hadde høy intensitet og alle øvelsene var med ball. Det ga nye utfordringer og man måtte hele tiden være påskrudd, sier han og legger til at vintertreningen i etterkant også har “åpnet flere dører for ham.

Inngangsdør til Sporting Academy

Spillere som utmerker seg under NF Academys treninger kan nemlig bli invitert til prøvespill med Sporting CP. Foss Evensen var en av de utvalgte tidligere i år. Han beskriver oppholdet i den portugisiske hovedstadsklubben som “sykt”.

Å komme inn der og se hvordan de trente…ja, det var kult. Jeg trente i alt fire treninger med G-15 og G-16 laget til Sporting. Det var fullt trøkk på de treningene.. De trente ikke bare for å trene. De trente for å spille kamp. Det var veldig bra for meg ettersom jeg vil utvikle aggressiviteten i spillet.

Foss Evensen syntes det var gøy å få internasjonale referanser på hvordan talentarbeid utføres. Han fikk også innblikk i den portugisiske vinnermentaliteten og hvordan de tilpasset treningene til kamp på en annen måte enn han var vant til.

I Ullern er treningene våre ofte tematiske. Vi kan for eksempel trene tre uker i strekk på høyt press. I Sporting hadde man nærmest en “game plan” for treningene. Den uken jeg var der skulle de spille mot et lag som hadde en liten hjemmebane. Fokuset var derfor på dødballer

Foss Evensen fikk også gode skussmål ved treningsukens slutt.

De sa at jeg var god med mann i rygg. Det var hyggelig å høre. Mest av alt var det likevel gøy å se hvor gode de andre spillerne var. Et par av spillerne der var ekstremt gode teknisk og kommer nok til å nå langt. Selv ønsker jeg å bli profesjonell fotballspiller en dag. Nå vet jeg mer om hva som kreves for å nå toppen, sier han.

LES OGSÅ: SISTE SJANSE TIL Å DELTA I VINTERTURNERINGER

Tilbud året rundt

NF Winter Training er bare et av utviklingsprogrammene NF-Academy holder i løpet av året.

NF-Academy har også program på våren og sommeren, samt internasjonale program, der unge spillere kan bryne seg på utenlandsk motstand og få nyttige referansepunkter.

Programmene er tilpasset gutter og jenter, i alle aldre, som spiller ulike posisjoner på banen. Du kan lese mer om dem her:http://www.nfacademy.no/events/ Det er også kurs for trenere.

Plantier understreker at ikke alle NF Academys program er rene eliteprogram.

ÅNF Winter training for eksempel er åpen for alle. Vi vil sørge for at alle spillerne får oppfølging på det nivået de er på

Les om NF-stipendprogrammet her

Kommende Arrangement

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
15 - 25 Jul 2024 NF High Performance Portugal Rio Maior 2006 -2009
02 - 04 Aug 2024 NF International Trials Norge Finnmark 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Drammen 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Troms 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Nordland 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Bergen 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Namsos 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Kristiansand 2008-2015
16 - 18 Aug 2024 NF International Trials Norge Oslo 2008-2015
28 - 29 Sep 2024 NF Weekend Training Norge Vestfold 2009-2016

JEG ØNSKER Å TRENE MED NF ACADEMY

Send oss ​​en kort forespørsel med spillerens bakgrunn og hvilken type aktiviteter du vil delta i. Vi følger opp med råd om hva lokale og internasjonale programmer som kan passe deg.


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* These fields are required.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke