Lukas Finnøy reiser på Ibercup Cascais 2022 med NF Academy

Postet på: 30/03/2022
nfacademy-football-1200x600
nfacademy-football-600x600

Lukas Finnøy reiser på Ibercup Cascais 2022 med NF Academy

Lukas Finnøy spiller til daglig for lille Sædalen i Hordaland. Etter å ha overbevist under NF Elite Camp i vinterferien, har 2008-spilleren fått tilbud om å være en del av NF Academys Iber cup-mannskap.

Sædalen er en liten dal i bydel Fana utenfor Bergen, som over de siste årene har hatt en stor aktivitet på boligbygging.  Derav så idrettslaget med samme navn dagens lys i 2006, men mulighetene til å utøve idrett i den folkerike dalen er begrenset.

Stikkordet er banekapasitet, og tilgang til fotballbane og fasiliteter. Sædalen er på bunn i Bergen kommune på alle parametere utenom banen, men det stoppet ikke klubbens G13-lag i fjor å bli kretsmestere. Tross i total mangel på større areal enn syverbane for trening, og kampene ble spilt på – bortebane.

Pappa Tomas forteller litt om sønnen Lukas sin hverdag i Sædalen IL, der man ser etter løsninger framfor begrensninger.

Sædalen IL har siden klubben ble opprettet, i 2006, hatt ønske om å bygge 11er bane. Det har vært mye frem og tilbake av forskjellige grunner, men uten å røpe for mye er det nå lys i tunnelen. Baneforholdene har vært ekstremt utfordrende for klubben, spesielt for 08-erne som har nok spillere til å stille nesten tre 11er lag i serien.
Men man har fått det til med lån av bane av naboklubber, og hospitering til 07. Lukas trener 3 ganger i uken med klubben, og 2 med et annet akademi i Bergen. 08erne vant Hordaland sin kretsfinale i fjor, og skal spille KM-Mesterskap på Hamar i slutten av april, som vi er veldig spente på.
Lokalt regner vi med å kjempe i toppen av tabellen som i fjor, sier pappa Tomas Finnøy.

LES OGSÅ: NF-turneringer i 2022

Lukas Finnøy i Portugal for NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i Portugal for NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i Portugal for NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i Portugal for NF Elite Training Camp

Iber cup Cascais neste

Sønnen Lukas var med på NF Elite camp i vinterferien. Uka i Portugal gav mersmak, og den tekniske og robuste midtbanespilleren fikk tilbud om å være en del av NF Academys 2008-mannskap under Iber Cup i starten på årets påske. I vårvakre Cascais spilles en av verdens største ungdomsfotballturneringer. Der noen av Europas fremste akademilag vil delta, og flere speidere fra de største klubbene vil følge nøye med ringside.

-Jeg stortrivdes i Portugal, og er ingen fan av den norske vinteren. Det å få komme ned og få spilt fotball i solskinn, så jeg veldig fram til. Forventningene til opplegget på NF Elite Camp var ganske høye før vi kom, men ble innfridd til de grader. Selv om programmet var tett, så ble alt gjennomført på en god måte. Jeg ble kjent med andre spillere bare noen minutter etter vi ankom, og ble kjent med mange flere etter hvert som dagene gikk. Dialogen med trenere og NF-representanter var alltid hyggelig og tydelig.

Du merker at NF-akademiet virkelig bryr seg om fotball og spillerne de har ansvar for. Nivået var generelt sett høyt i forhold til det jeg møter i lokalfotballen, selv om jeg gjerne skulle hatt litt mer fysiske utfordringer. Men resultatet var at jeg tok et par ekstra steg i utviklingen min. Kanskje mest på selvtillit og spilleforståelse. Jeg ble invitert til å delta på Iber cup i April med NF, og det ser ut som vi får til å bli med på, forteller Lukas Finnøy.

Han spiller for det meste sentralt på midtbanen, i en offensiv rolle, men trives også som midtstopper og spiss. Av kvaliteter er fysisk styrke og fart sentrale. Kombinert med veldig god ballkontroll for en på 185 centimeter, og følsomme pasninger. Sterk i press og ballgjenvinning, samt en kald fisk som spillertype, gjør mulighetene i forhold til plass på banen flere.

-Jeg jobber med å forbedre skuddteknikk, som er en overgang fra 9er til 11er- mål, samt kommunikasjon, sier Lukas.

Lukas Finnøy i Sporting Academy med foreldre til NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i Sporting Academy med foreldre til NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy trener i NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy trener i NF Elite Training Camp

Årgangstoppen

Han var plaget med skader under store deler av 2021-sesongen, men fikk det siste halve året sjansen til å være en del av utfordrerlaget i den sterke 2008-årgangen til Hordaland. Da er man rett under kretslagsnivå. 

I tillegg er vi tilbake til treningshverdagen i Sædalen, så fremgangen til Lukas Finnøy er oppsiktsvekkende kombinert med skadeutfordringer.

Lukas ble valgt ut til utfordrerlaget etter å bare hatt en halv sesong å vise seg frem på, som han var fornøyd med. Han slet med schlatters hele vårsesongen i 2021. Satser på han får vise seg frem på kretslaget etter hvert.
Han syns fotball er enormt gøy å holde på med, og ønsker satse på det så lenge det lar seg gjøre. Hvor det kan ende opp er det vel ingen som kan si, men motivasjonen er i hvert fall på topp. 08erne i Sædalen har greid å beholde så å si alle spillerne fra fjoråret. Noe som er en bragd med tanke på mangel av fasiliteter, og klubben har gjort mye for å tilrettelegge for de mest ivrige spillerne.
Det er fortsatt sånn at om fasilitetene skulle utebli i flere år fremover, er det ikke spesielt attraktivt. Ettersom han får en god treningsmengde både med hospitering, ny spillerutvikler i klubben, og akademi, så er det ingen planer om klubbytte enda. Men understreker igjen at bane må på plass snart, sier pappa Tomas Finnøy.

Veldig moro

Han er veldig fornøyd med tilbudet NF Academy gir til unge og talentfulle norske spillere, der flere som hans egen sønn kommer fra mindre breddeklubber. Med de utfordringer det gir.

-Jeg setter veldig pris på hvordan NF Academy behandler spillerne, og foreldrene, generelt sett og når vi er på samling. Det er alltid tilgjengelig informasjon om man har behov for det, og om man trenger mer er de alltid klar til å ta en prat. Opplevelsen er noe av det beste jeg har opplevd som fotball-pappa opp igjennom tidene.

For en spiller som Lukas som spiller i en breddeklubb til daglig, der man ikke har akademi-tilbud blant annet, har det vært uvurderlig. Jeg mener han ikke hadde vært i nærheten av samme spiller, om han ikke hadde vært med på slike samlinger.

Det sier mye med tanke på at han bare har vært med på to samlinger i NF-regi så langt. Jeg har anbefalt NF Academy til alle foreldre som har sønner og døtre, som er ekstra interessert i fotball, og kommer til å fortsette med det.  Selv koste jeg meg stort i Portugal, da jeg fikk være med på nesten alt jeg ville, men samtidig kunne «slippe» ansvaret for Lukas og ta meg tid til andre ting på turen. Jeg ble kjent med mange andre foreldre i lignende situasjon som oss, med lengre erfaring, som jeg har lært mye av. Jeg gleder meg til å komme tilbake, forteller Tomas Finnøy.

Dette er et tilbud som passer for alle som ønsker kvalitetstrening i tillegg til treningshverdagen hjemme.

-Jeg håper NF fortsetter i samme stil, og at mange flere fotball-glade barn i Norge, og Skandinavia, får muligheten til å være med på slike arrangement rundt om i Europa. Da spesielt Portugal! Det er rett og slett veldig moro, avslutter Tomas Finnøy.

Lukas Finnøy i Portugal for NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i Portugal for NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i NF Elite Training Camp
Lukas Finnøy i NF Elite Training Camp

KOMMENDE NF ARRANGEMENTER

Turneringer

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
08 - 12 Jan 2025 NF Selection Riga Cup Latvia Riga 2010
18 - 21 Jan 2025 NF Selection Riga Cup Latvia Riga 2011
22 - 26 Jan 2025 NF Selection Riga Cup Latvia Riga 2008-2009
30 Jan - 02 Feb 2025 NF Selection Riga Cup Latvia Riga 2012
05 - 09 Feb 2025 NF Selection Riga Cup Latvia Riga 2013

Trening i norge

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
02 - 04 Aug 2024 NF International Trials Norge Finnmark 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Drammen 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Norge Troms 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Bergen 2008-2015
09 - 11 Aug 2024 NF International Trials Norge Nordland 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Kristiansand 2008-2015
12 - 14 Aug 2024 NF International Trials Norge Namsos 2008-2015
16 - 18 Aug 2024 NF International Trials Norge Oslo 2008-2015
28 - 29 Sep 2024 NF Weekend Training Norge Vestfold 2009-2016
30 Sep - 01 Okt 2024 NF Weekend Training Norge Oslo 2009-2016

Sjekk den komplette Eventkalender her.

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON OM VÅRE TRENINGSPROGRAM


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* Disse feltene er obligatoriske.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke