Hva skal til for å bli best?

Postet på: 02/05/2022
Gonçalo Nunes, tidligere trener for SL Benfica, forklarer om den portugisiske treningsmetodikken
Gonçalo Nunes, tidligere trener for SL Benfica, forklarer om den portugisiske treningsmetodikken
Gonçalo Nunes, tidligere trener for SL Benfica, forklarer om den portugisiske treningsmetodikken

Hva skal til for å bli best?

Hvor mange timer bør man trene i uka? Hvilke ferdigheter bør man fokusere på i ung alder? Bør man skrive treningsdagbok? Er det farlig å løfte vekter før man er 16? NF Academys trener Gonçalo Nunes gir sine beste utviklingstips.

Titusenvis av norske barn bærer på drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Svært få slipper gjennom nåløyet. Det betyr ikke at det er umulig, om man trener mye og mye riktig.

Så er selvsagt det store spørsmålet: Hva er riktig trening?

Til det spørsmålet finnes det selvsagt ikke noe entydig svar. Hver spiller har sine ferdigheter og ting han eller hun må forbedre eller rendyrke. I tillegg må alder tas med i betraktningen – gode treningstips for en 11-åring taper seg kanskje i verdi når spilleren er 16.

En fotballspiller må arbeide hardt for å nå det nivået hvor muligheter oppstår. Likevel, noen ganger får ikke selv gode spillere mange muligheter.

Det har vært et av målene hos NF Academy det siste årret. I tillegg til høyintensitetsprogram med fokus på spillerutvikling, ser vi etter løsninger for hvordan å tilby spillerne muligheten til å ta det neste steget i karrieren.

Våre trenere gjør en intern evaluering av alle spillerne som deltar hos oss. Basert på evalueringen og spillerens nivå, deler vi ut invitasjoner til å trene hos europeiske toppakademier, vårt scholarshipprogram, deltakelse i eliteturneringer med våre elitelag eller deltakelse på internasjonale treningsleirer.

Over det siste året har mange spillere som deltok på lokale program blitt invitert til å trene hos toppakademier.

LES OGSÅ: NF International Trials i Norge

nfacademy-fotball-norge-750x500_1

Indre drive og hard arbeide

Vår portugisiske akademisjef Gonçalo Nunes, har sett flere unge spillere klatre opp på den internasjonale stjernehimmelen. Han mener norske spillere bør trekke flere lærdommer fra Cristiano Ronaldo, som i hans øyne er et eksemplarisk treningsprodukt.

For kortversjonen av det vi nå skal høre mer om er følgende: Det er ingen snarveier, og det handler om å legge alt i potten som kreves for å nå dine mål.

Du har trent mange spillere i løpet av de siste tiårene. Har du du noen enkeltspillere du vil trekke fram, som hadde en spesielt god utvikling under dine vinger?

– Det er vanskelig å trekke frem enkeltspillere. Jeg har sett så utrolig mange spillere utvikle seg. Ikke bare som fotballspillere, men også som mennesker. Flere av spillerne jeg har trent, har gått videre til å spille for profesjonelle klubber. Jeg er også glad for å se at mange av dem, også har fått seg gode jobber. I mange tilfeller tror jeg erfaringen de har fått på treningsfeltet har gjort dem til mer ansvarsfulle mennesker. Gjennom fotballtrening lærer man seg blant annet å jobbe med detaljer, og å fungere i samspill med andre.

Det er uvurderlig. Hvis jeg likevel må trekke frem enkeltspillere som har blitt profesjonelle, vil jeg gå tilbake til den tiden jeg jobbet som akademisjef for en liten landsbyklubb i Portugal. Der var det to spillere som hadde oddsene mot seg. De hadde lang reisetid til trening.  De måtte ofte bytte buss to til tre ganger.

Noen ganger måtte de også haike. Men de ga seg ikke. De fikk det til på et vis, og fremviste alltid topp innsats på treningsfeltet. I dag er de begge profesjonelle. Han ene spiller for Sporting Braga, som er en av Portugals beste klubber. Historiene deres viser hvor viktig mentalitet er.

Portugisisk trener og NF Academy International Director Gonçalo Nunes
Portugisisk trener og NF Academy International Director Gonçalo Nunes
nfacademy-fotball-norge-600x600_4

Hvilken mentalitet vil du at spillerne skal ha?

– De må for det første se på enhver trening som en læringsmulighet. Da jeg var teknisk trener for Benficas U17-lag for noen år siden. jobbet jeg tett med spillernes individuelle ferdigheter. I den gruppen var det særlig to spillere som utmerket seg. De var begge ydmyke. De gjorde alt for å kunne lære noe nytt hver dag. De sto igjen etter trening, og brukte enhver anledning til å maksimere treningsutbyttet. De stilte spørsmål om hva de kunne gjøre for å bli bedre, og jobbet med detaljene etterpå. I dag har begge proffkontrakt i Benfica.

Du nevner Ronaldo. Hva tror du han har gjort riktig opp gjennom årene?

I mine øyne er Ronaldo den ideelle rollemodellen. Han har utviklet seg gjennom hele karrieren. Han har ofret mye, og han ofrer mye den dag i dag for å holde seg på toppen. Etter hver kamp benytter han seg av kryoterapi, slik at restitusjonen går fortest mulig. 

Hele veien har han vært villig til å gå den ekstra milen. Jeg trente aldri Ronaldo selv, men jeg har jobbet med flere i Sporting, som jobbet med ham den tiden han var der.  De sa de måtte låse treningssenteret om natten. Ronaldo snek seg inn og løftet vekter. Han ville bli sterk, og bli best i alt. Det er slik dedikasjon som kreves for å nå toppen.

Er hovedbudskapet ditt at spillerne må ta ansvar for egen læring?

– De må ta ansvar for egen læring, og de må være fremoverlent. Det holder ikke bare med høye mål. Man må også ha en indre “drive”. Man må avsette tid og holde fokus.

Cristiano Ronaldo på det portugisiske landslaget
Cristiano Ronaldo på det portugisiske landslaget

Sentrale treningsprinsipper

Fotballen Ronaldo og andre portugisiske unge gutter tidlig lærer seg å spille, er basert på noen av de samme offensive og defensive prinsipper, som NF Academy bygger sin treningsmetodologi på.

Våre treningsøkter er basert på mål og prinsipper fremfor forhåndsvalgte øvelser.

Vi gir våre trenere ulike mål fra andre program, slik at de kan bygge hele treningsprogram basert på de samme målene. Dette betyr at selv om en spiller deltar på flere enn én samling, vil ikke øvelsene være de samme, selv når treneren er den samme.

Hovedmålet er å forbedre evnene til å lese spillet hos deltakerne. For å gjøre det, arbeider vi ut fra spillets prinsipper. Når de begynner å forstå prinsippene og gjør korrekte beslutninger i ulike situasjoner, vil de utvikle seg stort som spillere, uavhengig av teknisk nivå:
– Steg 1 – Offensive prinsipp: Progresjon; Offensiv dekning; Mobilitet; Rom.
– Steg 2 – Defensive prinsipp: Forsinkelse av spill: Defensiv dekning; Balanse; Kompakthet.

Det tredje steget er basert på den enkelte spillerens teknikk. Det er også der trenerne våre gir mest direkte tilbakemelding og råd til spillerne rundt prestasjonene deres:
– Steg 3 – Kompetitive økter for å tilrettelegge for individuell teknisk utvikling: Dribling/taklinger, avslutninger, ballkontroll, heading, keeperstillinger, 1 mot 1 situasjoner og mere.

nfacademy-fotball-norge-600x600_2
nfacademy-fotball-norge-600x600_5

Styrker og svakheter

Tilbake til vår portugisiske akademisjef Gonçalo Nunes.

Mange spillere lurer på hvilke ferdigheter de bør jobbe med. En spiller er kanskje god teknisk, men mangler fart og luftstyrke. Hva vil du anbefale slike spillere? Bør de konsentrere seg om å rendyrke det de allerede er gode på eller bør de fokusere på å forbedre det de er dårlige på?

Igjen vil jeg trekke fram Cristiano Ronaldo på det å gjøre sterke sider enda sterkere. Avslutningsferdighetene hans er enestående. Han hadde anlegg for det allerede i ung alder, men har aldri sluttet å jobbe med det. Du kan se hvordan skuddteknikken hans har utviklet seg gjennom karrieren.

Samtidig må man jobbe med sine svake sider. Det er helt avgjørende for å nå toppen. I NF Academy er vi for eksempel opptatt av at spillerne må lære seg å bruke begge føtter. Det holder ikke bare å ha en silkemyk høyrefot. Du vil komme i situasjoner der du må skyte med venstre, eller klarere en ball med den dårlige foten din.

Hvor mye tid bør en ung fotballspiller trene ukentlig i dine øyne?

– Hvis man vil bli best, må man sammenligne seg med de beste. Hjemlandet mitt er Portugal, og jeg vil bruke referansene mine fra toppakademiene der. I Sporting og Benfica trener unge spillere mellom 12 og 16 år gamle halvannen time, fire til fem ganger i uken. I tillegg spiller de kamper i helgene.

Totalt sett blir det en treningsmengde på like i underkant av ti timer. I tillegg anbefaler vi dem å legge inn to timer med egentrening, der de jobber med individuelle ferdigheter. 16 år gamle spillere bør i tillegg spe på med to timer til på treningssenteret. Dette er ikke bare viktig fordi de må bli sterkere, men også fordi de må gjøre skadeforebyggende trening. Alt i alt bør en spiller som håper på å bli best, legge inn mellom 13 og 15 timer i uka.

Hurtighet og styrke blir stadig viktigere i internasjonal fotball, men vekttrening har tradisjonelt sett vært litt omstridt i fotball-Norge. Mange mener at man bør vente med å løfte vekter til man er 16. Hvordan stiller du deg til dette?

– I mine øyne kan det ikke fastsettes en dato på når spillere skal begynne å trene med vekter. Det kommer veldig an på spillerens modning. Det jeg imidlertid vil si er at det er viktig at spilleren instrueres. Hvis man løfter vekter feil, kan man gjøre mer vondt enn godt. Det er viktig at man har noen med seg til treningsstudioet de første gangene, som viser hvordan maskinene fungerer. Man kan også trene styrke uten vekter. En ting er sikkert, styrke er en del av totalpakken som en moderne fotballspiller må ha.

Mange spillere har riktig innstilling. De er villige til å trene så mye de bare kan, men de har ikke alltid et godt treningstilbud. Kanskje har de bare muligheten til å trene organisert et par ganger i uka. Hva skal de gjøre? Hvordan skal de skape seg en treningshverdag, som gjør at de kan bli like gode som de beste?

Vi anbefaler selvsagt alle til å delta på NF Academys samlinger, som vil gi dem god trening. Samt et innblikk i hvordan talentutvikling gjøres i Portugal. Ellers er egentrening en god ting. Hvis man har muligheten til å få med seg noen venner og spille, gjør det treningen mer konkurransepreget. Man får også pushet hverandre. Unge spillere i Skandinavia mangler ofte konkurransementalitet. Det er en reel utfordring. Hvis fem gutter er på treningsfeltet sammen, kan de konkurrere om å bli den første til å trikse til 50. Det er et eksempel på god teknisk så vel som mental trening.

nfacademy-fotball-norge-600x600_6
nfacademy-fotball-norge-600x600_8

Hvilke andre tips vil du gi unge, norske fotballspillere? Bør de planlegge egentreningene på forhånd? Bør de protokollføre fremgangen sin?

– Spillere som er en del av et fotballakademi, har ofte et treningsapparat rundt seg, som hjelper dem å måle fremgangen. Enten det gjelder hvor fort de løper eller mer tekniske ferdigheter. Hvis man ikke er på et akademi, kan det absolutt være en god ide at man skriver en slags treningsdagbok. Dermed holder man oppsyn med utviklingen din. Det kan også være en god måte å få økt motivasjon. Det er inspirerende å se at man blir bedre!

Er det noen teoretiske fotballbøker du vil anbefale unge spillere å lese?

Jeg vil anbefale unge spillere å studere forbildene sine. Det er mange gode fotballbiografier. Mange av disse gir deg god innsikt i hva som kreves for å bli best. Det er et godt sted å starte. Samtidig kan man gjerne se Youtube-videoer, avslutter akademisjef Gonçalo Nunes.

nfacademy-fotball-norge-750x500
nfacademy-fotball-norge-600x600_7

KOMMENDE NF ARRANGEMENTER

Turneringer

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
01 - 07 Jul 2024 NF Selection Tallinn Cup Estonia Tallinn 2008-2013

Trening i norge

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
Pågår til 30 Apr 2024 NF individual Training Player Norge Vallhall 2010-2015
Pågår til 30 Apr 2024 NF Individual Training Player Norge Bærum 2011-2014
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015

Sjekk den komplette Eventkalender her.

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON OM VÅRE TRENINGSPROGRAM


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* Disse feltene er obligatoriske.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke