Hva skal til for å bli best?

Postet på: 26/02/2020
EKSEMPELET RONALDO: Gonc?alo Nunes mener at Cristiano Ronaldo er et prakteksempel på hvordan talentutvikling foregår.
EKSEMPELET RONALDO: Gonc?alo Nunes mener at Cristiano Ronaldo er et prakteksempel på hvordan talentutvikling foregår.

Hva skal til for å bli best?

Hvor mange timer bør man trene i uka? Hvilke ferdigheter bør man fokusere på i ung alder? Bør man skrive treningsdagbok? Er det farlig å løfte vekter før man er 16? NF Academys trener Gonçalo Nunes gir sine beste utviklingstips.

Titusenvis av norske barn bærer på drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Svært få slipper gjennom nåløyet, men det betyr ikke at det er umulig, hvis man trener mye og mye riktig.

Så er selvsagt det store spørsmålet: Hva er riktig trening?

Til det spørsmålet finne det selvsagt ikke noe entydig svar. Hver spiller har sine ferdigheter og ting han eller hun må forbedre eller rendyrke. I tillegg må alder tas med i betraktningen – gode treningstips for en 11-åring taper seg kanskje i verdi når spilleren er 16.

I ukene fremover vil vi i NF-Academy ta med leserne våre på safari gjennom jungelen av ulike treningstips.

Først ute er vår portugisiske akademisjef Gonçalo Nunes, som har sett flere unge spillere klatre opp på den internasjonale stjernehimmelen. Han mener norske spillere bør trekke flere lærdommer fra Cristiano Ronaldo, som i hans øyne er et eksemplarisk treningsprodukt.

Du har trent mange spillere i løpet av de siste tiårene. Har du du noen enkeltspillere du vil trekke fram, som hadde en spesielt god utvikling under dine vinger?

– Det er er vanskelig å trekke frem enkeltspillere. Jeg har sett så utrolig mange spillere utvikle seg, ikke bare som fotballspillere, men også som mennesker. Flere av spillerne jeg har trent har gått videre til å spille for profesjonelle klubber, men jeg er også glad for å se at mange av dem også har fått seg gode jobber. I mange tilfeller tror jeg erfaringen de har fått på treningsfeltet har gjort dem til mer ansvarsfulle mennesker. Gjennom fotballtrening lærer man seg blant annet å jobbe med detaljer og å fungere i samspill med andre. Det er uvurderlig. Hvis jeg likevel må trekke frem enkeltspillere som har blitt profesjonelle, så vil jeg gå tilbake til den tiden jeg jobbet som akademisjef for en liten landsbyklubb i Portugal. Der var det to spillere som hadde oddsene mot seg. De hadde lang reisetid til trening. De måtte ofte bytte buss to, tre ganger. Noen ganger måtte de også haike. Men de ga seg ikke. De fikk det til på et vis og fremviste alltid topp innsats på treningsfeltet. I dag er de begge profesjonelle. Han ene spiller for Sporting Braga, som er en av Portugals beste klubber. Historiene deres viser hvor viktig mentalitet er.

Hvilken mentalitet vil du at spillerne skal ha?

– De må for det første se på enhver trening som en læringsmulighet. Da jeg var teknisk trener for Benficas U17 lag for noen år siden jobbet jeg tett med spillernes individuelle ferdigheter. I den gruppen var det særlig to spillere som utmerket seg. De var begge ydmyke. De gjorde alt for å kunne lære noe nytt hver dag. De sto igjen etter trening og brukte enhver anledning til å maksimere treningsutbyttet. De stilte spørsmål om hva de kunne gjøre for å bli bedre og jobbet med detaljene etterpå. I dag har de begge proffkontrakt i Benfica.

Er hovedbudskapet ditt at spillerne må ta ansvar for egen læring?

– De må ta ansvar for egen læring og de må være fremoverlent. Det holder ikke bare med høye mål. Man må også ha en indre “drive”. Man må avsette tid og holde fokus.

Hvor mye tid bør en ung fotballspiller trene ukentlig i dine øyne?

– Hvis man vil bli best, så må man sammenligne seg med de beste. Hjemlandet mitt er Portugal og jeg vil bruke referansene mine fra toppakademiene der. I Sporting og Benfica trener unge spillere mellom 12 og 16 år halvannen time, fire til fem ganger i uken. I tillegg spiller de kamper i helgene. Totalt sett blir det en treningsmengde på like i underkant av ti timer. I tillegg anbefaler vi dem å legge inn to timer med egentrening i tillegg, der de jobber med individuelle ferdighet. 16 år gamle spillere bør i tillegg spe på med to timer til på treningssenteret. Dette er ikke bare viktig fordi de må bli sterkere, men også fordi de må gjøre skadeforebyggende trening. Alt i alt bør en spiller som håper på å bli best legge inn mellom 13 og 15 timer i uka.

Mange spillere har riktig innstilling og de er villige til å trene så mye de bare kan, men de har ikke alltid et godt treningstilbud. Kanskje har de bare muligheten til å trene organisert et par ganger i uka. Hva skal de gjøre? Hvordan skal de skape seg en treningshverdag, som gjør at de kan bli like god som de beste?

– Vi anbefaler selvsagt alle til å delta på NF Academys samlinger, som vil gi dem det god trening og også et innblikk i hvordan talentutvikling gjøres i Portugal. Ellers er egentrening en god ting. Hvis man har muligheten til å få med seg noen venner og spille, så er det en fordel. Det gjør at treningen blir mer konkurransepreget og at man kan pushe hverandre. Unge spillere i Skandinavia mangler ofte konkurransementalitet. Det er en reel utfordring. Hvis fem gutter er på treningsfeltet sammen så kan de konkurrere om å bli den første til å trikse til femti. Det er et eksempel på god teknisk såvel som mental trening.

Mange spillere lurer på hvilke ferdigheter de bør jobbe med. En spiller er kanskje god teknisk, men mangler fart og luftstyrke. Hva vil du anbefale slike spillere? Bør de konsentrere seg om å rendyrke det de allerede er gode på eller bør de fokusere på å forbedre det de er dårlig på?

– Avslutningsferdighetene hans er enestående. Han hadde anlegg for det allerede i ung alder, men han har aldri sluttet å jobbe med det og du kan se hvordan skuddteknikken hans har utviklet seg gjennom karrieren. Samtidig må man jo jobbe med sine svake sider. Det er helt avgjørende for å nå toppen, det også. I NF Academy er vi opptatt av at spillerne må lære seg å bruke begge føtter, for eksempel. Det holder ikke bare å ha en silkemyk høyrefot. Du vil komme i situasjoner der du må skyte med venstre eller klarere en ball med den dårlige foten din.

Du nevner Ronaldo. Hva tror du han har gjort riktig opp gjennom årene?

– I mine øyne er Ronaldo den ideelle rollemodellen. Han har utviklet seg gjennom hele karrieren. Han har ofret mye og han ofrer mye den dag i dag for å holde seg på toppen. Etter hver kamp benytter han seg av kryoterapi, slik at restitusjonen går fortest mulig. Hele veien har han vært villig til å gå den ekstra milen. Jeg trente aldri Ronaldo selv, men jeg har jobbet med flere i Sporting, som jobbet med ham den tiden han var der. De sa at de måtte låse treningssenterert der om natten. Ronaldo snek seg inn ellers og løftet vekter. Han ville bli sterk. Han ville bli best i alt. Det er slik dedikasjon som kreves for å nå toppen.

Hurtighet og styrke blir stadig viktigere i internasjonal fotball, men vekttrening har tradisjonelt sett vært litt omstridt i fotball-Norge. Mange mener at man bør vente med å løfte vekter til man er 16. Hvordan stiller du deg til dette?

– I mine øyne kan det ikke fastsettes en dato på når spillere skal begynne å trene med vekter. Det kommer veldig an på spillerens modning. Det jeg imidlertid vil si er at det er viktig at spilleren instrueres. Hvis man løfter vekter feil, så kan man gjøre mer vondt enn godt. Det er viktig at man har noen med seg til treningsstudio de første gangene, som viser hvordan maskinene fungerer. Man kan også trene styrke uten vekter. Men en ting er sikkert, styrke er en del av totalpakke som en moderne fotballspiller må ha.

Hvilke andre tips vil du gi unge, norske fotballspillere? Bør de planlegge egentreningene på forhånd? Bør de protokollføre fremgangen sin?

– Spillere som er på fotballakademi har ofte et treningsapparat rundt dem, som hjelper dem å måle fremgangen deres, enten det gjelder hvor fort de løper eller mer tekniske ferdigheter. Hvis man ikke er på et akademi, kan det absolutt være en god tid at man skriver en slags treningsdagbok og holder oppsyn med utviklingen din. Det kan også være en god måte å få motivasjon. Det er inspirerende å se at man blir bedre!

Er det noen teoretiske fotballbøker du vil anbefale unge spillere å lese?

– Jeg vil anbefale unge spillere å studere forbildene sin. Det er mange gode fotballbiografier nå. Mange av disse fotballbiografiene gir deg god innsikt i hva som kreves for å bli best. Det er et godt sted å starte. Samtidig kan man gjerne se youtube-videoer.
Se alle våre internasjonale og lokale program i vår event kalender her

Kommende Arrangement

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
Pågår til 30 Apr 2024 NF individual Training Player Norge Vallhall 2010-2015
Pågår til 30 Apr 2024 NF Individual Training Player Norge Bærum 2011-2014
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015

JEG ØNSKER Å TRENE MED NF ACADEMY

Send oss ​​en kort forespørsel med spillerens bakgrunn og hvilken type aktiviteter du vil delta i. Vi følger opp med råd om hva lokale og internasjonale programmer som kan passe deg.


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* These fields are required.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke