Førstelaget til Leeds må være drømmen

Postet på: 13/11/2019
niklashaugland

Førstelaget til Leeds må være drømmen

Niklas Haugland fra Bergen er en av flere norske talenter som har kommet seg til utlandet de siste årene, og etter flere prøvespill på kontinentet landet han til slutt i Leeds United. Vi i NF Academy brenner for at unge skandinaviske spillere skal få best mulig treningsmuligheter og kunne satse i utlandet, og slo derfor på tråden for å høre om hvordan livet er på akademiet som har fostret en lang rekke Premier League spillere.

17åringen startet karrieren som ungdomsspiller for Sportsklubben Brann, og etter en overbevisende cupspill i Europa, havnet angrepsspilleren på radaren til flere utlandske klubber. Agent Stig Lillejord forsøkte å tilrettelegge for hospitering hos Nederlandske Feyenoord, men Brann avslo muligheten. Da så Niklas seg nødt til å ta grep for å sikre drømmen om spill i utlandet, og kom i samspill med agenten frem til at en overgang til Fana ville være en riktig avgjørelse.

I denne perioden fikk jeg flere henvendelser fra store klubber i utlandet, men Brann ville ikke la meg gå på prøvespill hos andre klubber. Jeg ville ikke sjansen gå fra meg, så da meldte jeg overgang til Fana IL, som tillot hospitering med utenlandske klubber. Der ble jeg værende i et års tid, før jeg altså signerte for Leeds U18 i 2018.

Niklas Haugland har funnet seg godt til rette hos Leeds United Academy som av mange er omtalt som et av de beste akademiene i England
Niklas Haugland har funnet seg godt til rette hos Leeds United Academy som av mange er omtalt som et av de beste akademiene i England

I Fana fikk Haugland muligheten til å utforske tilbudene fra utlandet og samtidig spille regelmessig for både U16 og U19 laget hos Bergensklubben. Det ble et nært hektisk år, med flere prøvespill hos noen av de største klubbene i Europa. Hos RB Salzburg deltok Haugland på Istria Youth Cup, et slags Champions League for ungdomsspillere, hvor han fikk utfordre seg mot jevnaldrede spillere fra klubber som Manchester City, Borussia Dortmund og Bayern Munchen. Mot sistnevnte klubb imponerte Haugland så mye at «Die Roten» også ville ha bergenseren på prøvespill. I tillegg ble det forhandlet frem avtaler om prøvespill hos både AC Milan og Frankfurt, slik at Niklas fikk utforske ulike treningsmiljø og finne den riktige klubben.

LES OGSÅ: VI SKAL GI FLERE SPILLERE MULIGHET HOS DE BESTE EUROPEISKE AKADEMIENE

Etter å ha kommet hjem og spilt godt for Fana i en periode, arrangerte Lillejord for at spilleren skulle få spille en turnering for Leeds. Championshipklubben overbeviste stort, både med visjoner for spilleren, miljø og kvalitet på treningen. Nå er Haugland sikker på at erfaringene han hentet i denne perioden har vært avgjørende for å kunne ta et endelig valg og tørre å satse hos Leeds.

Jeg møtte enkelte utfordringer på disse prøvespillene. I Bayern var det ikke en sjel som snakket engelsk, noe som gjorde livet utenfor banen utfordrende. Hos andre klubber kunne akademiet være tilsynelatende helt nedprioritert. Likevel er det å komme til utlandet utrolig lærerikt. I tillegg til at treningene og apparatet holder et høyere nivå, må man lære å integrere seg i både klubben og spillergruppen. Hadde jeg ikke hatt disse oppholdene hadde jeg nok ikke vært like sikker i mitt valg når Leeds banket på døren. Jeg likte treneren, kunne kommunisere med alle og hadde det veldig kjekt, så det var et enkelt valg.

(Følg Niklas Haugland sin utvikling på Instagram. Artikkel fortsetter under bildet)

Får trene med førstelaget

Hverdagen på treningsfeltet i Leeds skiller seg helt fra den Haugland var vant med fra Norge. Fire dager i uken er laget på treningsfeltet for to økter, ispedd styrketrening og selvsagt måltider og sosial omgang med resten av gruppen. Enkelte dager inneholder til og med trening sammen med førstelaget.

På treningsdagene hentes jeg klokken halv ni, og kommer til akademiet for frokost før en nokså hard økt frem mot lunsj. Heretter blir det en del henging med lagkamerater før en andre, mer spesialisert økt hvor vi deles inn etter hvor vi spiller på banen. Moderne spillere må kunne forstå flere roller, og vi læres opp til å bli komplette angripere. For en måneds tid siden ble jeg og to andre flyttet opp på U23-laget. Dagene der er kortere, men treningen er hardere. I tillegg trener vi samtidig som A-laget, så av og til roper assistenttreneren til Bielsa noen av oss bort for mindre økter. Der får vi være med og trene på possession, avslutninger og lignende, samt spille elleve mot elleve. I tillegg gir førstelagsspillerne oss gode råd, så det er svært moro og lærerikt!

LES OGSÅ: TEAM TRAINING GIR INTERNASJONALE MULIGHETER

Niklas Haugland var en av spillerne på NF Elite Selection U13 som tapte kvartfinalen mot Sporting CP i Ibercup Estoril
Niklas Haugland var en av spillerne på NF Elite Selection U13 som tapte kvartfinalen mot Sporting CP i Ibercup Estoril

Førstelaget skal ikke være utenfor rekkevidde

Leeds United har produsert flere av spillerne vi ukentlig har sett i Premier League de siste 20 årene, men Haugland lar seg ikke distrahere av forventninger det måtte gi. Planen fremover er etablert med oppnåelige delmål før det er snakk om førstelagsspill.

Når jeg ser på hvordan unggutter klarer å bygge seg opp til å få debutere for førstelaget, ser jeg at det slettes ikke er umulig å komme dit. Det er fremdeles en vei å gå, men det må jo være drømmen. Nå er målet først og fremst å etablere meg på U23-laget og holde fokus på den jobben jeg selv må gjøre. I tillegg er det landslagssamlinger, som er veldig gøy, men også veldig tøft

Les om NF-stipendprogrammet her

For NF Academy er ikke Haugland en helt ukjent figur. I 2015 ble han invitert til å delta på en av våre samlinger i Portugal, med treningsleir og turnering.

Jeg deltok på U13-laget til NF Academy. Det var helt topp! Vi spilte oss til kvartfinalen, hvor vi tapte mot Sporting CP på straffer. Det er surt å ryke ut slik, men det var et fantastisk opplegg med gode trenere!

Avslutningsvis er han ikke i tvil om at det er lurt å komme seg til utlandet om man vil bli profesjonell, og har noen råd og erfaringer å dele med unge spillere som inviteres til sine første landslagsuttak og prøvespill.

I utlandet er rett og slett treningene, trenerne og hele opplegget bedre. I motsetning til i Norge, har vi akademi som spesialiserer seg på å utvikle talentene slik at de kan hevde seg på internasjonalt plan. Skal man nå langt må det nok være litt talent der, men først og fremst er det ståpåvilje som gjelder. Ikke ta alt så seriøst når du kommer til din første samling. Kos deg heller med fotballen, gjør ditt beste på banen og la spillet ditt snakke for seg.

Kommende Arrangement

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
Pågår til 30 Apr 2024 NF individual Training Player Norge Vallhall 2010-2015
Pågår til 30 Apr 2024 NF Individual Training Player Norge Bærum 2011-2014
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
13 - 14 Apr 2024 NF Weekend Training Norge Hamar 2008-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015

JEG ØNSKER Å TRENE MED NF ACADEMY

Send oss ​​en kort forespørsel med spillerens bakgrunn og hvilken type aktiviteter du vil delta i. Vi følger opp med råd om hva lokale og internasjonale programmer som kan passe deg.


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* These fields are required.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke