De «kjedelige» tingene er like viktige som selve fotballtreningen

Postet på: 20/04/2022
nfacademy-football-nutrition-1200x630
nfacademy-football-nutrition-600x600

De «kjedelige» tingene like viktige som selve fotballtreningen

Slik fotballen har utviklet seg, handler hverdagen vel så mye om søvn, restitusjon, kosthold og valg av utstyr, som å ha kvalitet i treningen. Både som forberedelser til kamp, men også for å hente ut de siste prosentene i utviklingen din.

Manuellterapeut Tor Erik Bergs bakgrunn er fra utøversiden i fotball, langrenn og skiskyting. 44-åringen har i tillegg jobbet som trener innen langrenn. Han har siden tatt mellomfag ved Norges Idrettshøgskole, og er i dag fysioterapeut med videreutdanning innen manuellterapi.

Berg har utdannet seg innen idrettsfysioterapi, og har jobbet som manuellterapeut for håndball på eliteserienivå. Han har som også mye kontakt med unge fotballspillere i de ulike klubbene i Gjøvik-området.

Både for unge og voksne fotballspillere er det viktig å tenke helhet etter treningsøkta. La oss begynne med viktigheten av rett mat til rett tid for å oppnå best mulig restitusjon og effekt av treningen.

Det er viktig med karbohydrat-rik mat den første halve timen etter trening for å få best mulig restitusjon. Den enkle rutinen er å ta med seg en banan, mellombar eller noe annen frukt.

Når man så kommer hjem, fortsetter man restitusjon med å spise ett godt måltid. Innholdet bør være balansert i forhold til de ulike næringsstoffene. Barn og ungdom i vekst trenger både proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og annet. Dette må til for å bygge opp kroppen igjen etter trening og dermed skape en treningseffekt, starter manuellterapeut Tor Erik Berg.

Hvile og mat for prestasjonens beste

Like viktig som å fokusere på mat etter trening, er det at barn og ungdom kommer til trening med nok energi til å gjennomføre økta.

Derfor er det viktig at man fokuserer på å få i seg et bra måltid før trening, slik at man ikke går rett fra skole til trening uten å ha spist på lang tid. Da har man ikke energi til å gjennomføre treningen godt. Det kan føre til at konsentrasjonen faller, og at skaderisikoen øker. 

TV-ruta er full i lovord om proteinpulver og tilskudd du kan ta for å øke yteevnen. Bortkasta penger og energibruk for de fleste, forteller Berg.

-Som manuellterapeut har jeg i flere sammenhenger blitt spurt av ungdom om de skal bruke proteintilskudd. Dette anbefaler jeg sterkt at de ikke gjør. For det første får de i seg nok proteiner i vanlige matvarer gjennom ett normalt norsk kosthold. Og for det andre ser vi at de som bruker proteintilskudd får en metthetsfølelse som gjør at de ikke orker å spise nok mat. På denne måten fører dette til at de faktisk mister viktige energikilder, vitaminer og mineraler i den normale kosten de ikke orker å spise, sier Berg.

Søvn og hvile er like viktig som det du stapper i deg før og etter trening. I vår digitale verden byr det på utfordringer for mange.

Søvn er viktig for alle, for at vi skal prestere maksimalt. I hverdagen er dette ofte utfordrende for barn og unge. Utviklingen med smart-telefoner og sosiale medier fører til at mange får forstyrret og forkortet søvn, fordi de er opptatt av å følge opp venner og bekjente på telefonen.

Jeg har derfor ofte samtaler med ban og unge om hvordan de kan få gode rutiner for å bedre deres søvn. Årsaken er at når vi er i søvnmangel vil konsentrasjonen og fokuset være dårligere. Det er lettere å være litt tregere inn i situasjoner eller miste fokus slik at man får en alvorlig skade, forteller Berg videre.

nfacademy-football-nutrition-600x600_01
nfacademy-football-600x600_02
nfacademy-football-600x600_03
nfacademy-football-600x600_04

Sko-valget betyr noe

I en treningshverdag med forskjellige underlag å trene på, er det viktig å være bevist på hvilken belastning man gir føttene, ved å velge rett skotype.

-Sko-valg er viktig for at spillerne skal unngå en del belastninger. Det er nå slik at det er få spillere som trener på gress og hovedtyngden av treninger foregår på kunstgress. De type sko som benyttes på kunstgress er sko med enten TF-knotter eller Ag-knotter.

Sko med TF-knotter har den fordelen at de har bedre demping og dermed gir mindre belastning når man trener mye på kunstgress. Ulempen med disse er at de kan ha dårlig grep på kunstgressbaner som er våte og eller har lett frost. Da trenger man sko med AG-knottesystem som gir bedre grep.

Jeg anbefaler derfor at spillere i hovedsak bruker TF-knotter til treninger der underlaget tillater det, og i hvert fall når det trener løkkefotball uten organisering. Dette for å tåle mange timer med treningsbelastning i løpet av uken. En annen fordel med TF-knotter er at man får mindre skaderisiko.

Da det også er mindre risiko for vridningsskader, da de sitter mindre fast i underlaget. Har man i tillegg mulighet til å ha ett par med AG-knotter til å bruke når underlaget krever det er det optimalt, sier Berg.

Det går gjerne noen par med fotballsko i løpet av et år, og det er flere vurderinger man bør legge i bunn til innkjøpet.

Når man kjøper sko, bør man også ta hensyn til utøverens fotstilling. Noen har en bred for-fot, og da må man se på en sko som har dette. Andre trenger mer støtte på innsiden av foten på grunn av feilstilling, og bør se etter en sko eller såle, som kan tilfredsstille dette behovet. De som trener mye bør skifte sko ofte, og man må vurdere slitasje av knotter, om skoen er nedtråkket på spesielle områder eller om det er skader på skoen som gir slitasjer og belastninger som er uheldige for spilleren, forteller Berg.

Trenger du nye sko?
I uke 19 er det handleuke for alle som har Fordelsprogrammet i Norge, det vil da være 25% rabatt på hele sortimentet til Unisport.

Oppvarming viktig

Det å gjøre kroppen klar til å prestere skjer gjennom god oppvarming. Det er utviklet gode og standardiserte treningsprogrammer for dette. FIFA 11+ spilleklar og skadefri.no, har god oversikt over oppvarming til ulike idretter.

Oppvarming er viktigere jo eldre barnet blir. Etter som de vokser, og blir ungdommer går spillet raskere og det foregår med større kraft. Dette øker skaderisikoen betydelig. For å være klare for dette på trening, og i kamp må man ha en god oppvarming. Jeg tenker at et godt oppvarmingspram ikke må følge akkurat øvelsene til FIFA 11+ spilleklar og skadefri.no hver gang, men bygges opp på samme lest.

Det er viktig å få tatt ut gode leddutslag kontrollert, få en generell oppvarming av kroppen, ha med retningsforandringer, oppbygging av intensitet mot slutten av oppvarmingen og ha med mest mulig aktivitet også med ball, starter Berg.

Det har vært vanskelig å dokumentere veldig god effekt av tøyning, men etter at man har gjennomført ett godt standardisert oppvarmingsprogram kan det er lurt å ta noe tøying av aktuelle muskelgrupper som lyske, lår og legger.

Her er det også flott om man legger inn elementer av skadeforebyggende trening som strikkøvelser, Nordic Hamstrings og Copenhagen Adductor. Her er det gjort en del forskning på at det er meget god effekt på å redusere antall hamstrings- og lyskeskader, dersom disse programmene kjøres regelmessig.

nfacademy-football-nutrition-750x500_01
nfacademy-football-nutrition-750x500_03

Mer enn fotball

Spissing til å kun drive med fotball tidlig er ikke nødvendigvis fasit på hvordan man skal bli best mulig. Selv om fotball er blitt en helårsidrett, kan det være lurt å ha flere jern i ilden samtidig.

Jeg mener at unge fotballspillere gjerne bør drive med flere idretter. Ved å gjøre det får de varierte idrettserfaringer, og lærer seg flere bevegelsesmønstre som vil bidra til senere sportslig utvikling. Samtidig som det er med på å holde de skadefrie. I tillegg mener jeg at unge spillere bør trigges til å synes at enkle koordinasjons og «prepp-øvelser» er morsomme, sier Berg.

Under koronapandemien var det mange som trakk inn på treningssenter, da den organiserte idretten stengte ned. Du kommer langt med å trene styrke med kroppen som belastning.

-Barn og unge trenger etter mitt syn ikke å fokusere på å gå på gymmen, men bruke egen kroppsvekt og trene varierte bevegelsesmønstre. Det er for meg en klar endring på hvordan barn leker i dag og tidligere. Før var det mer utendørs lek med ulikt fysisk innhold. I dag er denne leken mer erstattet av organisert aktivitet. Det er viktig å derfor kompensere for denne manglende leken, gjennom koordinasjonstrening og enkle styrkeøvelser uten apparater. Hvis man trenger noe så er det enkle ting som stiger, hekker, balanseputer og lignende, sier Berg.

Han streker under at styrketrening har mange fordeler for unge fotballspillere. Om de er skadde eller jobber for å unngå det.

Unge, skadde spillere som kommer til meg, blir sterkt anbefalt å ta ansvar for egen fysikk, ved å fokusere på å lære seg gode rutiner for koordinasjonstrening og styrketrening med egen kroppsvekt. Jeg prøver også å påvirke trenere og foreldre til å øke forståelsen for hvor viktig dette er, for å holde barn og unge skadefrie. Det er en erkjennelse at de som skal utvikle seg, og bli bedre fotballspillere har større forutsetninger for det, dersom de er skadefrie. Dette bruker jeg til å selge inn at det å drive skadeforebyggende trening er prestasjonsfremmende, avslutter manuellterapeut Tor Erik Berg.

Fysioterapeut Eric Berg
Fysioterapeut Eric Berg

KOMMENDE NF ARRANGEMENTER

Turneringer

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
01 - 07 Jul 2024 NF Selection Tallinn Cup Estonia Tallinn 2008-2013

Trening i norge

Dato Program Land Sted Aldersgrupper
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Innlandet 2010-2013
Hver lørdag Fra 06 Jan 24 NF Individual Training Player Norge Bergen 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Innlandet 2010-2013
Pågår til 31 Dec 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Oslo 2010-2013
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Goalkeeper Norge Stavanger 2006-2015
Pågår til 30 Jun 2024 NF Individual Training Player Norge Stavanger 2010-2015
07 - 09 Jun 2024 NF International Trials Norge Lofoten 2008-2015

Sjekk den komplette Eventkalender her.

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON OM VÅRE TRENINGSPROGRAM


Lær mer om vår bruk av informasjonskapsler: Cookies | Personvern


* Disse feltene er obligatoriske.

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke