Denne uken fikk en håndfull klubber i Bergensområdet et unikt besøk av to profesjonelle akademitrenere fra Portugal i regi av NF Academy.

Målet var å la noen lokale spillere få oppleve hvordan treninger kjøres i store klubber i utlandet, kunnskapsutveksling og å legge et grunnlag for fremtidig samarbeid. Vi ble med på besøket hos Loddefjord IL.

Et akademi av ildsjeler

En gruppe ildsjeler knyttet til Loddefjord IL har startet et akademi for ekstra motiverte unge fotballspillere som ønsker å trene mer. Da den tidligere spilleren Petter Bakke ble knyttet til klubben som A-lagstrener fikk Bård Karlsen og Ove Vindenes sjelefrenden de trengte. Sammen har de tre spikret sammen et opplegg der Loddefjordspillere siden 03-årgangen har hatt tilbud om ekstra treninger. Tilbudet strekker seg mot både gutte- og jentesiden. Jentene er faktisk de mest ivrige, med 7 treninger i uken!

Besøk fra Portugal

Denne uken har de hatt besøk av João Plantier og Ricardo, to portugisiske trenere som har holdt en trening for G12 og et seminar for klubben sine egne trenere. João har 19 års erfaring som trener fra blant annet akademiene til Sporting Lisboa og Manchester United. Han har sendt sine spillere til klubber som Liverpool, Sampdoria, LA Galaxy og selvsagt Sporting Lisboa. Ricardo er utdannet innen fotballvitenskap og har trenerbakgrunn fra både Benfica og Sporting. Nå er han speider for Braga, og begge trenerne er ansatt av det nordiske toppakademiet NF Academy.

Overganger og intensitet

Treningsopplegget til de to portugiserne hadde fokus på overganger. Hva skjer de tre sekundene etter man vinner eller taper ballen? Dette er utrolig viktige øyeblikk i enhver fotballkamp, hvor spillerne må ta viktige beslutninger lynkjapt for å vinne ballen tilbake eller utnytte overtall.

«Vi er gjerne vant med øvelser som avsluttes med skudd mot mål. Her er poenget at øvelsene ikke avsluttes, så spillerne må hele tiden være like konsentrerte som i kamp», forteller daglig leder i  NF Academy, Jarand Fretheim.

Loddefjordsguttene fikk virkelig kjørt seg i øvelser med høy intensitet der alle spillerne er konstant involvert. Det var ingen tid til å stå å stirre på flyene som passerte over oss! Et noe unorsk element var at alle øvelsene også hadde element av konkurranse.

«Det handler om å lære barna å både vinne og tape. Det er det vi gjør i livet. Det aller viktigste vi lærer dem er å ikke gi opp!» sier Ricardo.

Populært

Guttene i klubben var fulle av lovord etter den intense økten med de to portugiserne:

«De krevde utrolig mye, vi måtte være konsentrerte HELE tiden!»

«Det var dødskult å trene på engelsk!»

«De kunne mange nye øvelser som lignet på kamper. Det gikk veldig fort!»

«Det er litt moro å tenke på at det var sånn Ronaldo trente når han var like gammel som oss»

Seminar for trenerne

Loddefjord sine trenere fikk etterpå et seminar om hvordan en klubb kan strukturere treningene sine i et lengre perspektiv med tanke på spillerutvikling. De to portugiserne var imponert over engasjementet rundt lagene de har besøkt, men fikk inntrykk av at treningen er noe tilfeldig organisert i klubbene uten en tydelig progresjon over flere år. I Portugal er de vant med at de i større grad driller ulike deler av spillet hvert år, med et klart mål for hva spillerne skal lære hvert år. Om fokuset er på gjenvinning av ball vil de gjennom året trene på å gjøre raske overganger eller å holde på ballen, å presse høyt eller presse lavt, men alltid med fokus rundt gjenvinningen. Dermed utsettes spillerne for ulike filosofier og måter å spille på, men med et klart overordnet fokus for perioden.

For de norske trenerne var det øyeåpnende å se opplegget João og Ricardo la frem. De viste sin egen treningsplan for et G13-lag, som var organisert i detalj ned til hva de skulle lære, hvilke øvelser de skulle kjøre og hvordan de ulike delene naturlig fulgte hverandre. De hadde rett og slett en egen læreplan, slik vi er vant med fra skolen.

«Det viktigste er å ha en plan som hele klubben følger!» avslutter João.

Samarbeid videre

Det ble en inspirerende ettermiddag for både NF Academy og Loddefjord IL. Ungdommene fikk en helt spesiell treningsøkt med noen av de beste i bransjen. Trenerne fikk en innsikt i hvordan en storklubb som Sporting Lisboa jobber målrettet med spillerutvikling over tid, og  NF Academy fikk knyttet nærmere kontakter i et av lokalmiljøene akademiet jobber mot og rekrutterer fra. Nå ser vi frem til videre samarbeid!

Foto: NF Academy & Loddefjord IL

Ønsker du å spille med NF Academy? 

SHARE
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDigg thisGoogle+Email to someone

Related Posts