NF Academy vil gi talenter sjansen internasjonalt

Gjennom en god stipendordning kan skandinaviske tenåringer få sjansen til å trene med internasjonale toppklubber, og bli en fast del av NF Academy sine nasjonale og internasjonale program.

Utvikling av morgendagens internasjonale toppspillere står sentralt i stipendordningen, der det portugisiske akademiet ønsker å gi motiverte og talentfulle tenåringer en unik sjanse til å skaffe seg internasjonal erfaring og en solid trenings- og kamphverdag.

Det er spillere i aldersklassene 2004, 2005 og 2006 som er satsingsområdet. Der vil det i år være 10 internasjonale stipend med 100 prosent finansiering, samt 15 regionale stipend med 50 prosent finansiering.

Vi ønsker å gi disse spillerne muligheten til å trene med og konkurrere mot spillere på samme alder, med samme ambisjoner, og utvikle seg i et sosialt miljø der de kan studere, ha det gøy og samtidig ha fokus på det de kan forbedre som spiller. Gjennom samarbeid med toppklubber som vi allerede har i Sporting Lisboa, og andre portugisiske klubber, vil vi gi disse spilleren en sjanse til å utvikle seg til å bli spillere med et internasjonalt snitt på sikt, sier sportsdirektør i NF Academy, Joao Plantier.

Les også: Elitetreningsleir i Portugal i høstferien i samarbeid med Sporting Academy

Stagnerer som junior

Kjernen i filosofien bak stipendordningen er å hjelpe norske talentfulle 16-19-åringer i en avgjørende fase av fotballkarrieren. På veien mot juniorfotball skaffer spillerne seg ei god verktøykasse av ferdigheter, før de sendes ut i europeiske akademier og toppklubber for å utvikle seg videre som spillere.

Sportsdirektør Plantier mener norske spillere generelt i denne aldersgruppen i dag har et for svakt tilbud i Norge til å kunne ta steget inn i toppfotballen både nasjonalt og internasjonalt.

Jeg tror ikke en 16-17-åring blir noen bedre spiller på sikt av å spille seniorfotball i 3. divisjon eller lavere. Det bremser utviklingen, og gjør at spilleren i stedet tilpasser seg å spille voksenfotball på et lavt nivå, sier Plantier videre. I Norge har man over tid hatt et markant frafall i aldersgruppen 13-19 år, som igjen gir et lavere antall spillere i juniorfotballen (16-19 år). Dette resulterer i færre lag og veldig variabelt nivå på serien tenåringene til daglig har som kamparena.

Den norske modellen er med jevne mellomrom debattert målt opp mot den optimale formen for spillerutvikling. Hvorvidt barnefotballen skal være fri for resultat og tabeller, og der myntkast og antall cornere skal skille vinner fra taper ved uavgjort i cuper. Der det ikke er tillatt å toppe lag før 13-års alder.

Norges Fotballforbund svarte i 2016 med en nasjonal serie for G16, men denne ligaen innbefatter kun toppklubbene og deres selekterte spillere fra kretslagene og andre utvalgte hospitanter. Med andre ord er du fratatt muligheten til å spille på det høyeste nivået om du for eksempel er sent utviklet fysisk. Norske tenåringer modnes forskjellig, og for de fleste er da en kvalitetsmessig svak G16-serie eller et bredde-seniorlag løsningen.

Min erfaring tilsier at man bør ha en annen tilnærming til å utvikle spillere i denne alderen. I Portugal har vi for eksempel seriespill for nesten alle aldersgrupper. Fra U8 til U17 og U19. De beste klubbene har en U23-serie. Jeg tror en spiller som Bernardo Silva ikke ville vært der han er i dag, om han ikke hadde hatt sjansen til å spille med sine jevnaldrende lengst mulig. Det ville sannsynligvis gitt han mindre spilletid, og neppe den karrieren han har fått i dag. Det er mange spillere vi rett og slett må være tålmodige med for at de skal utvikle seg. Hvordan er det mulig om vi ikke har rett kamparena for dem?, avslutter sportsdirektør Joao Plantier i NF Academy.

Sportsdirektør i NF Academy, Joao Plantier

Dette er stipendordningen:

  • Målsetningen er å hjelpe skandinaviske spillere mot en profesjonell karriere internasjonalt.
  • NF Academy gir ut 10 internasjonale og 15 regionale stipend for perioden september 2019 til august 2020. Gjennom evaluering vil man da ta en beslutning på om stipendordningen skal utvides.
  • Stipendene gis til motiverte og talentfulle spillere født i 2004,2005 og 2006. Disse får trene med europeiske akademier, blir en fast del av internasjonale, nasjonale og lokale NF Academy-program, som en del av en langsiktig planlegging mot en internasjonal fotballkarriere.
  • Fra 16-19 års-alder vil NF Academy finne europeiske akademier og toppklubber til spillerne som en del av den langsiktige utviklingsplanen. Etter hvert er målsetningen å bistå spillerne med et godt klubbvalg for videre utvikling internasjonalt.

NF Academy søker spillere

Send oss en kort melding med informasjon om spilleren sin bakgrunn og program dere er interessert i. Vi følger dere opp med mer informasjon og om ønskelig setter vi opp et raskt telefonmøte med en av våre trenere for å gi rådgivning.


* Disse feltene.

SHARE
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDigg thisGoogle+Email to someone

Related Posts