SUKSESSHISTORIER: Guilherme Faria har sett mange spillere utvikle seg på NF Academys samlinger. Enkelte av dem spiller nå i toppklubber.

 

– Flere NF Academy-spillere går videre til sone- og kretslag

NF Academy gir spillere som ikke er tatt ut på krets- og sonelag muligheten til å trene på et høyere nivå. For mange er det gull verdt.

I Norge er breddefotballen nærmest hellig. Alle skal med, heter det. Dette er i utgangspunktet vel og bra, ettersom det  er viktig at barn som ikke planlegger å bli den neste Erling Braut Haaland også får leke med lærkula.

I NF Academy vil vi også at alle skal kose seg med fotballen, men vi tror ikke at konkurranse og målrettet utviklingsarbeid skader spillegleden – snarere tvert i mot. Vår erfaring er at det er nødvendig for enkelte spillerne – både trivselsmessig og utviklingsmessig- å spille med spillere som er like ivrige som dem selv.

For mange er det nemlig gøy å vinne når noe står på spill. De elsker å lære nye triks, skuddteknikker og å utvikle spilleforståelsen. Dette lar seg vanskelig gjøre om fotball-leken ikke tillegges et ørlite konkurranseelement.

Alternativ til kretslag

Så hva gjør du om du er en ung spiller som higer etter å bli bedre?

Sone- og kretslag er selvsagt utviklingsarenaen mange spillere håper å slå inn på så tidlig som mulig. Dessverre er det flere unge, ambisiøse unge spillere som ikke får denne muligheten. I enkelte tilfeller er de en hårsbredd unna å være gode nok. I andre tilfeller begås det reele feilvurderinger i utvelgelsesprosessen.

I alle tilfeller mener vi i NF Academy at unge spillere, som vil satse, fortjener en mulighet til å bli så gode som de bare kan. Vi har derfor engasjert flere trenere med erfaring fra Benfica, Sporting og andre toppakademi, som nå reiser land og strand rundt i fotball-Norge og gir utviklingshjelp til treningsvillige. En av dem dem er Guilherme Faria, som vi har tatt en prat med.

Hei Guilherme, du har nå jobbet som utplassert trener hos NF Academy West i ett år. Hvilke muligheter ser du at programmet gir unge spillere?           

Vi har et svært variert opplegg i NF Academy, som er skreddersydd for spillere på alle nivåer. Det eneste kravet vi stiller er at de har gløden. Motivasjon er nemlig drivstoffet, som gjør utvikling mulig. Absolutt alle spillere kan bli bedre, særlig i ung alder. Vi er derfor opptatt av å se hvor spilleren har rom for forbedring, og så presentere spilleren for en plan for hvordan dette rommet kan fylles både på et teknisk, taktisk og mentalt nivå.

 – Hva er det mest inspirerende du opplever som trener?

Jeg har opplevd mange inspirerende øyeblikk. Flere spillere jeg har trent på NF Academy har senere blitt plukket ut til å spille på aldersbestemte landslag, kretslag eller norske toppklubber. En av de aller mest inspirerende historiene jeg vil trekke frem, hendte nokså nylig. Det var en keeper som trente med oss, som ikke hadde blitt tatt ut på kretslaget. På en av samlingene ble vi veldig imponert av ham og vi inviterte ham til å trene med fotballakademiet til Sporting Clube de Portugal ( kjent for mange nordmenn som Sporting Lisboa, red anm.), som nå har fanget interessen for ham.

– Vil du trekke frem noen andre spillere med særlig bratt læringskurve?

– Den gutten jeg nevnte var  et prakteksempel. Han hadde en fenomenal utvikling etter at han jobbet med keepertreneren vår et halv år. Når vi ser tilbake på læringskurven hans, minnes vi om hvor viktig jobben vi gjør kan være for enkelte spillere. Men han er overhodet ikke alene om å ha utviklet seg til et høyere nivå etter å ha vært på NF Academy-samlinger. Hver eneste gang jeg ser kampene e til guttelagene til Brann 2005 og 2006, gjenkjenner jeg spillere som har vært og trent hos oss.

PORTUGISISK FOTBALLFILOSOFI: Faria mener det er viktig for unge spillere å få flest mulig impulser. Gjennom NF Academy blir de presentert for portugisisk fotballfilosofi.

 – Mange unge, lovende spillere faller utenfor krets- og sonelaget, av ulike grunner. Hva kan NF Academy gjøre for dem?

– Først og fremst gir vi dem mulighet til å trene med andre spillere som er ambisiøse og motivert for å bli bedre. Det i seg selv er viktig. Vi vet alle hvor berikende det er å være rundt mennesker som har den samme gløden som oss selv! Det gir tenning og inspirasjon. I tillegg gir vi dem en profesjonell oppfølging. Dette er det ikke så mye fokus på ellers i fotball-Norge.

Blir dermed NF Academy en erstatning for sone og kretslag, slik du ser det?

Jeg liker ikke å si at vi er en erstatning. Jeg vil heller si at vi hjelper spillere å nå det høyeste nivået de kan nå. Jeg tror også at det er rom for at vi i fremtiden kan samarbeide med norske toppklubber. Vi ser at vår metodikk og fotballfilosofi har en verdi for unge spillere. Jeg snakker her også om de som allerede er tatt ut på kretslag og  aldersbestemte landslag. For unge spillere er det viktig å bli presentert for flere  perpektiv. Det gir vi dem.  Vi har en annen måte å tenke på.

–Hva gjør NF Academy annerledes enn det som allerede gjøres i fotball Norge?

Vi kommer som sagt utenfra, og vi har en annen fotballfilosofi. Fotballfilosofien vår ligger nærmere den som finnes på fotballakademiene i Sør-Europa, hvilket ikke er så rart ettersom vi alle har jobbet der og sett hvordan internasjonale toppspillere formes.Vi har et helhetlig syn på talentuvikling. Vi ønsker å utvikle det taktiske, tekniske, fysiske, mentale og sosiale innenfor et fotballfilosofisk rammeverk. Vi mener at man lærer ved å spille, altså «learning by doing». Det er ingen teori uten praksis på treningene våre. Vi jobber også med å utvikle karakteren til spillerne. Vi ønsker å gjøre dem positive, offensive og selvsikre. Det er viktig for spillerutviklingen at de liker det de gjør. Fotball skal være gøy.

– Hvordan legger du personlig opp treningene du leder?     

– Jeg diagnostiserer og analyserer spillere og spillergrupper. Jeg forsøker deretter å finne ut hva de trenger. Deretter legger jeg opp en trening, som svarer til disse behovene.  Avslutningsvis evaluerer jeg progresjonen under treningen og hvordan jeg selv la opp treningen. Jeg prøver også hele tiden å utvikle meg som trener. Jeg vil at alt skal utvikle seg, så den neste treningen alltid blir bedre enn den forrige.

– Hva er tilbakemeldingene du får fra spillere og foreldre om NF Academy?

– Tilbakemeldingene er svært gode både fra spillere og foreldre, særlig i Bergen, der jeg tilbringer mesteparten av tiden. NF Academy er iferd med å bli mer enn et akademi, det er iferd med å bli en stor fotballfamilie.

Kommende NF Weekend Training samlinger

Se alle arrangement i vår event kalender her

Dato Sted
28 – 29 Mars 2020 Strømmen Les mer
18 – 19 April 2020 Fåberg Les mer
2 – 3 Mai 2020 Orkanger Les mer
9 – 10 Mai 2020 Tromøya Les mer
23 – 24 Mai 2020 Stjørdal Les mer
20 – 21 Jun 2020 Gjøvik Les mer
12 – 13 September 2020 Drammen Les mer
19 – 20 September 2020 Fåberg Les mer
7 – 8 November 2020 Tønsberg Les mer

Delta på NF Academy turneringslag i påske/sommer

Gjennom påske og sommer deltar vi i MIC Barcelona, Ibercup Cascais, Future Cup, FIT, Ibercup Barcelona og Nordic Invitational . I mange av turneringene får topp internasjonal motstand. Er du en satsende spiller som har behov for kamptrening så ta kontakt med oss. Gi oss en kort beskrivelse av spilleren sin bakgrunn og hvilke turneringer man ønsker å delta i, og vi følger opp.


* Disse feltene.

SHARE
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDigg thisGoogle+Email to someone

Related Posts